Bygga pool, vad gäller?

En pool blir lätt mittpunkten i en trädgård, och det är av denna anledning som det är så populärt med pooler. Även på en liten tomt kan man anlägga en pool, om man planerar projektet ordentligt.

Många husägare drömmer om en pool, och många gör också verklighet av drömmarna. Det är inte ett litet projekt, och det kostar en del pengar. Men de flesta som anlägger en pool tycker att det är värt det, framför allt de som väljer pooler från Sverige. Då kan man vara säker på att det blir ett bygge med kvalitet.

Hur mycket det kostar att bygga en pool beror på många saker. Man får räkna med att de billigaste varianterna kostar 25 000. Glasfiberpooler är betydligt dyrare, men kan göras i vilken form som helst, skriver Villatidningen.

Precis som alla andra byggprojekt blir en pool bättre ju mer tid man lägger ned på planeringen av den. Man måste ta hänsyn till hur tomten ser ut, men kan till viss del också anpassa resten av tomten till poolen. Mer om detta finns att läsa här.

Har man tillgång till ett bra ritprogram, som Revit Architecture eller Google Sketchup, kan man göra en ritning över poolen. I det här klippet visas hur man gör i det förstnämnda programmet.

Behövs bygglov?

Många tror nog att det krävs bygglov för att anlägga en pool på sin tomt, men så är det för det mesta inte. Poolen i sig kräver inget bygglov, men om man kombinerar poolen med en altan, eller sätter upp ett plank runt poolen, kan det behövas bygglov för detta. Om bygget kräver att man förändrar höjdläget på tomten, genom att gräva eller schakta, krävs marklov för detta, och om poolen ska anslutas till det kommunala avloppsnätet krävs tillstånd för detta. Boverket har mer information om vad som gäller när det kommer till pooler.