Information till dig som ska köpa lägenhet

När du ska köpa ditt första boende är det vanligtvis en lägenhet som eftersöks, men för att du ska göra en så bra affär som möjligt finns en hel del saker att tänka på – både om bolån och hur du ska tänka när du väljer vilken lägenhet du ska buda på!

Dags att köpa lägenhet? Kul! 9978933-litet-rott-hus-pa-svensk-sedelSe bara till att ha bolånet klart och var noga med att du väljer en lägenhet du faktiskt vill bo i innan du ger dig in i en hetsig budgivning. Och hur vet man då vilket bolån som är det bästa? Det är något som Svenska Dagbladet sammanfattat i några enkla steg vilka lyder: kontakta flera banker och hör vad de har att säga om räntor, villkor och amorteringar med mera, slipa dina argument för att få bästa dealen om dina villkor, ställ bankerna mot varandra för att få dem att buda mot varandra, se till att du får all information av bankmannen du pratarmed och kom ihåg att denne är en säljare med målet att sälja in sin bank så våga vara kritisk och ställ frågor – sist men inte minst ska du se till att ta din tid. Våga fundera och hoppa in på första bästa erbjudande som dyker upp, att få en bra ränta tar en hel del tid.

Saker att tänka på innan du köper bostad

4267881-till-saluDet finns många saker att tänka på innan du ger dig in i en budgivning om en lägenhet. Till exempel bör du som sagt ha ditt bolån klart för dig för att veta hur mycket pengar du har råd att röra dig med. Sen när det är klart är det bra att gå på flera visningar för att få en uppfattning om hur bopriserna ligger och också för att få en känsla av vilken typ av lägenhet du letar efter. Något som bland annat tidningen Café tipsar förstagångsköparen om är att även hitta din egna kravlista på vilken lägenhet du vill ha. Vad är viktigast för dig? Att lägenheten är stor, i söderläge, har balkong eller att en parkeringsplats ingår i avgiften till föreningen? Punkta upp en önskelista på saker som du önskar att din blivande bostad har och sortera sedan dessa efter vilket som är viktigast – strunta sedan i att gå på visningar där inget av dina önskemål finns med. Kom bara ihåg att det kan bli svårt att hitta en lägenhet som uppfyller alla krav och önskningar som finns med på din lista, och att du därför kan bli tvungen att omprioritera en aning vart efter du gått på olika visningar. En annan sak att tänka på innan du ger dig in i en budgivning är något som Metro tipsar om tillsammans med Boverket, Bostadsrätterna och Mäklarsamfundet är följande punkter:

  1. 11010076-handing-over-new-house-keys-inside-beautiful-kitchenKontakta en mäklare i området du är intresserad av och be om att få bli uppsatt i deras kontaktregister, på så vis hålls du uppdaterad och får snabb information om vilka bostäder som kommer ut på marknaden och hur prisnivåerna ser ut.
  2. Ha lånelöftet klart så du vet hur mycket pengar du kan röra dig med.
  3. Hittat en lägenhet du vill ha? Be om en extra visning om du endast gått på en enda, kanske kan mäklaren ge dig en privat visning?
  4. Det är många saker att hålla koll på under visningen av lägenheten för att du ska göra ett bra köp, så tänk lite extra på planlösning, bostadens läge, driftkostnader, uppvärmning, när huset byggdes, om renoveringsbehov finns och hur det står till med olika förvaringsmöjligheter samt hur insynsskyddad lägenheten är eller inte är.
  5. Kolla upp föreningen och dennes ekonomi genom att kolla årsredovisningen och ett tips är att jämföra föreningens kostnader med dess utgifter.
  6. Besikta lägenheten innan du köper den för att se om dolda eller uppenbara fel finns som inte framkommit under visningen.
  7. Kolla om bostaden är pantsatt för att slippa extra utgifter.
  8. Lovad att få köpa lägenheten? Se till att få en underskrift på papper om detta, endast skriftliga köpekontrakt är giltiga!