Privatlån för att finansiera renoveringen

Om du har köpt, eller planerar att köpa, ett hus med stort eller litet renoveringsbehov kan du behöva ta ett lån för att bekosta detta. Ett alternativ är då att välja ett privatlån.

Har du behov av att renovera huset, bygga ut eller göra andra förändringar hemma? En lösning för att finansiera projektet kan vara att ta ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Räntan är högre än vid exempelvis ett bolån, eftersom risken är högre för långivaren. Mer om denna typ av lån förklaras i det här filmklippet.

I vissa fall går det att ta ett privatlån, och sedan få den renoverade bostaden omvärderad och få den sammanlagda summan på bottenlånet. För att detta ska lyckas krävs dock att huset finns i ett attraktivt område, och att ni har köpt det till bra pris.

Tänk på det här då du tar ett privatlån

Om du väljer att ansöka om privatlån hos en bank kommer de att kontrollera följande saker:

  1. Om du har en anställning, och hur länge du har varit anställd.
  2. Kredithistorik, alltså hur din ekonomi ser ut nu, och hur den har sett ut tidigare.
  3. Hur mycket pengar du har kvar varje månad, efter att du har betalat dina räkningar.

Handelsbanken-kontorBanken kommer att sätta räntan för dig utifrån dessa parametrar, skriver Svenska dagbladet. Förutom räntan kan uppläggningskostnader och aviavgifter tillkomma. Räntan kan vara avdragsgill, men aviavgiften är det inte, och därför är det viktigt att du tar reda på vad den avgiften kommer att bli.

Om du funderar på att köpa ett hus, och även vill ta ett privatlån för att exempelvis renovera badrummet, glöm då inte bort att det numera även krävs av dig att du ska kunna amortera på lånet. Läs mer om amorteringskravet på bolån här.

Enligt vissa har de skärpta amorteringskraven också lett till att fler och fler unga bekostar sina bostäder med blancolån, istället för att ta vanliga bostadslån. Expressen skriver om detta här.