PVC-fönster är hållbara och prisvärda

Det finns mycket att kolla upp innan du byter fönster. Men det viktigaste är att komma fram till vilken typ av fönster som du vill byta till. Vad är dina behov, vad får det kosta och vad är syftet egentligen? Här slår vi ett slag för PVC-fönster. En typ av fönster som blivit allt mer populära de senaste åren. 

Det första du ska fundera över om det faller på att det kanske är dags att byta fönster budgeten. Om du har en lägre budget kan PVC-fönster vara något för dig. PVC-fönster kallas också ibland för kompositfönster, och är det mest ekonomiska valet när det kommer till val av fönster. Det finns också många andra fördelar med fönstertypen.

Billiga och hållbara fönster med minimalt underhåll

PVC-fönster har verkligen tagit sig en stark position på bygg- och villamarknaden. Förmodligen beror det på fönstrets enkla design och på dess pris. Men inte nog med det så är PVC-fönster kända för att de är mycket hållbara. Det är ett slitstarkt material som håller länge. Det enda som behövs i underhållsväg är att göra rent fönsterna från smuts. Men ibland så behöver man kanske inte ens rengöra fönsterna, vissa modeller är till och med självrengörande på så vis att de låter regnet och dimma driva bort smutsen från rutorna, skriver dinbyggare i en artikel. Beslagen kan dock behöva smörjas då och då.

Finns några nackdelar

Men som alltid så är inte alla fönster perfekta. En nackdel med PVC är att det inte alltid passar in i vår svenska husmiljö, eftersom träfönster länge varit del av svenska hus. Dessutom är PVC, som all annan plast, känsligt för solljus och växlingar i vädret, skriver Byggahus.se. Men, det är inte en anledning till att välja bort PVC, för fördelarna väger över nackdelarna. För att bestämma dig kring PVC-fönster är ett smart tips att kolla på ett trähus som har denna typ av fönster, och sedan se vad du tycker. Om du gillar det simpla estetiska kan det vara rätt för dig.

Byta fönster – saker att tänka på

Oavsett vilka fönster du väljer att byta till så finns det några saker som är bra att tänka på i bestämmandeprocessen med att välja fönster.

  • Känslan
  • Pris och hållbarhet
  • Hänsyn till hur huset och omgivning ser ut
  • Montera alltid rätt
  • Ljudisolering
  • Skötsel
  • Väder- och vindtålighet