Säkerhetstänk på studsmattan

Nu är sommaren äntligen här och många trädgårdar fylls av lekande barn och vuxna som säkerligen vill hoppa studsmatta. Här skrivs det om skaderisker med studsmattan och hur du underbygger för söker hoppning – för alla. 

Nu är det högsäsong för den populära studsmattan i allas trädgårdar, en populär leksak bland både vuxna och barn, för allt från lek till träning. Om du är en av dem som funderar på att skaffa en studsmatta kan du hitta det du säker hos Trampolinspecialisten. Men det gäller att tänka på säkerheten.

Många skadar sig

Tyvärr är det så att många skadar sig på studsmattor, både barn och vuxna. Och skadorna kan dessutom bli riktigt allvarliga, frakturer är vanliga. Detta kan bero på att man hoppar vårdslöst, eller att studsmattan är felaktigt placerad eller har felaktiga tillbehör. I en artikel från Aftonbladet kan man läsa om att den tredje vanligaste olyckan som sker i trädgården är på grund av hoppande på studsmatta.

Förebygg skador på studsmattan

Detta går att göra, och först och främst måste du se till att studsmattan är placerad på plan och mjuk mark, står stadigt och är långt ifrån saker som man kan skada sig på. Den ska alltså stå placerad långt ifrån träd, stenar, husfasad och annat. Se till att det finns ett rejält ramskydd och ha ett skyddsnät runt studsmattan. Annat du kan göra är at se till att ingen befinner sig under studsmattan när någon hoppar, och att det sätts upp ordentliga regler kring hoppandet. Em bra regel är att man endast hoppar en i taget, skriver Svenska Yle i en artikel. Men vill man absolut hoppa flera så är två maxgränsen, och de som hoppar bör då vara ungefär lika stora. Om ett litet barn hoppar med ett stort barn kan det bli riktigt farligt.

Fler tips får du här: