Slipp problem med råttor därhemma

Tyvärr har råttor blivit ett allt vanligare problem hemma hos folk, de kan bosätta sig vid soptunnor, i källare, på vinden och till och med i väggar. Men det finns sätt som du kan förebygga dessa skadedjur på, och till och med bekämpa. Hur, undrar du säkert då.

När det blir kallare ute så mörker fler och fler problem med råttor. Det beror på att de vill in i värmen och är ivriga på at få i sig mat. Om du vill veta mer om hur du förebygger och blir av med gnagare hemma, läs mer om råttor här.

Förebygg att råttor kommer in

Steg et för att undvika att drabbas av råttor och andra gnagare är att se till att de inte kommer in hos dig. Tyvärr kan de gnaga sig igenom mycket men det finns ändå mycket som du kan göra. I en artikel från Corren skriver man om att du kan täta hål i husgrunden, och se över andra möjliga hål i huset. Där gillar de små djuren att ta sig in. Hittar du ett hål, även om det är så litet som en enkrona, så ska du täppa igen det och laga ordentligt. Detta eftersom både möss och råttbo kan klämma sig in i små utrymmen, men också gnaga hålen större för att rymmas. Det du också kan göra är att se till att det finns vatten i husets golvbrunnar, annars är det en tänkt väg in för råttor. Se till att ha ett tungt toalettlock, för råttor kan, skrämmande nog, också ta sig in den vägen.

Gör så att råttorna inte trivs

En annan sak du kan göra är att råttorna inte trivs på din tomt eller i ditt hus. I en artikel från Expressen tipsar man om att du ska hålla gräset kortklippt för att råttor trivs att gömma sig där annars och att du inte ska plantera buskar nära huset. Men också om detta:

  • Mata inte fåglar
  • Ha ordentligt lock på soptunnor
  • Sköt komposten noga och hägna in den.
  • Gör rent på altaner och balkonger noga.
  • Städa på vinden och i källaren. Råttor gillar fuktiga utrymmen.
  • Lägg bara ut gift om du verkligen måste, det lockar nämligen till sig råttor.
  • Sök hjälp från ett bekämpningsföretag.

Råttor i väggarna

Om det nu är så att du fått oturen att drabbas av råttor därhemma så kan det mycket väl blir så att de tar sig in och bosätter sig i väggarna. Då är det bra att veta att bostadsrättsföreningars försäkringar ska täcka denna typ av saneringar, skriver GP. Det viktigaste är att få bort råttorna, och veta hur de tar sig in så att du kan åtgärda detta.