Växter för den mörka hösten

Tillhör du de som uppskattar växter inomhus, men inte har gröna fingrar? Har det här avhållit dig från att skaffa växter, eftersom du tror att du kommer att ha ihjäl dem ändå? Våndas icke – det finns många växter som klarar mörkret.

Hösten är kanske inte den tid som man förknippar med gröna växter.  Men det finns många plantor som klarar höstmörkret bra. Kaktusarna är naturligtvis klassiker, som har funnits i svenska hem enda sedan 30-talet. De har hängt med i svängarna genom många trender, men nu är de hetare än på länge. För inspiration, kolla in det här bildreportaget från Elle Decoration.

En kaktus ska inte vattnas för ofta, vilket naturligtvis är en dröm för den som har svårt att komma ihåg vattning av andra växter. Kaktusar passar i alla hem, men har man barn bör man se upp så att de inte sticker sig på taggarna.

Rumsväxter

Andra mörkervänliga växter

Kaktusar är inte de enda växter som klarar sig bra även när dygnet har många mörka timmar. Några andra lämpliga växter är:

  • Svärmorstunga trivs på skuggiga och mörka platser, och har dessutom en luftrenande förmåga. Den ska inte vattnas för mycket, utan jorden ska hinna torka ut innan plantan får nytt vatten.
  • Elefantöra introducerades i Sverige på 40-talet och har fått en renässans de senaste åren. En fördel med växten är att bladen faktiskt blir större om den står i skugga. Det är också lätt att forma växten som man vill: den växer rakt upp, men om man toppar den regelbundet kommer den istället att växa på bredden.
  • Monstera, som också kallas Adams revben, har ätbara frukter. För att den ska bära frukt måste den dock blomma först, och det gör den ganska sällan. Till skillnad från flera av de andra växterna på den här listan kräver den dock en del vatten.